CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, September 9, 2012

PENYEDIAAN BEKAS

MEMILIH BEKAS HIASAN

Untuk memelihara ikan hiasan, kamu akan memerlukan bekas yang sesuai untuk dijadikan tempat tinggal mereka. Terdapat pelbagai jenis bekas yang boleh kamu gunakan berdasarkan minat dan pilihan kamu.


MEMILIH IKAN HIASAN

Sebelum kamu mula membeli jenis ikan yang dikehendaki, kamu harus memilih ikan yang sesuai untuk dipelihara. Antara faktor utama yang dan ciri-ciri yang harus difikirkan ialah :

  • mudah dipelihara
  • boleh bercampur dengan ikan lain
  • tahan terhadap serangan penyakit
  • tahan terhadap perubahan mutu dan suhu air

MENGENAL DAN MEMILIH TUMBUHAN AKUATIK DAN HIASAN

Akuarium atau bekas tentunya kelihatan kosong sekiranya tiada sebarang hiasan diletakkan. Maka, antara dengan meletakkan tumbuhan air, ia dapat membantu dalam bertujuan mencantikkan akuarium dan membekalkan oksigen kepada ikan kamu. Tumbuhan akuatik ini juga boleh dijadikan sebagai sumber makanan sampingan.

Tetapi jangan terkejut ya, tumbuhan tiruan turut boleh diletakkan bersama. Berikut adalah contoh tumbuhan yang boleh digunakan.Okey, jadi sekarang, kamu boleh mula menyenaraikan jenis-jenis ikan dan tumbuhan yang boleh dibeli untuk akuarium kamu. Tetapi pastikan tidak membazir ya. Tetapi jangan terus beli! Ada banyak lagi yang perlu kamu tambahkan. Jumpa lagi!

No comments:

Post a Comment